O EDINU BRANKOVIĆU

Veliko otkriće mi je bila spoznaja, to jeste kada kada sam najedanput shvatio da me igra počela trošiti. Potrošen igrom počeo sam gubiti radost i prije svega iskustvo istinskog ja. Počeo sam proučavati pitanja koja sam imao o tom procesu i sretan sam što sam to nastavio raditi. - Edin Branković

edin-brankovic-official-2

Edin Branković je profesionalni sportaš, reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji se više od deset godina natječe na natjecanjima najvišeg nivoa. Istovremeno ga zanima područje motivacije i ličnog razvoja koje proučava na akademskoj razini i o kojima je objavio nekoliko naučnih istraživanja. Tokom sportske i akademske karijere osnovao je Excellence Academy koja saznanja i rezultate iz spomenutih istraživanja primjenjuje u praksi. Uživa u korištenju savremene tehnologije na način da putem nje realizira ideje.

Pogledajte specijalno izdanje novina Excellence Academy kako biste saznali više o ovom putovanju »

Tok događaja

2010-2014

Edin je 2010. godine bio prva osoba iz jugoistočne regije koja se plasirala u prvih 10 na 1500 metara u brzom klizanju na kratkim stazama u kategoriji juniora na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Taipeiju i nagrađena je stipendijom Međunarodne klizačke unije. Sljedećih godina bio je među 15 najboljih na svjetskim kupovima i europskim prvenstvima i 2014. godine je osvojio zlatnu medalju na Balkanskim igrama. SKSBiH, OKBiH i MOK su ga imenovali za ulogu mladog ambasadora (Young Ambassador).

2015-2017

Kao profesionalni sportaš, Edin je nastavio postavljati standarde za brzo klizanje na kratkim stazama u regiji s ponovljenim rangiranjem među 20 najboljih sportaša na 1500 metara na svjetskim kupovima i europskim prvenstvima. Osnovao je Excellence Academy 2016. godine, koja je izabrana kao jedan od najboljih projekata u izboru MOK-a u području „Sport i društveni razvoj“. Objavio je nekoliko akademskih istraživanja iz područja obrazovne psihologije vezanih za motivaciju. Kroz ova istraživanja je i sam tražio odgovore na pitanja koja je imao u vezi sa ovom temom. 

2018-2020

Nakon predanih treninga i kvalifikacija do za Olimpijske igre 2018 Edin se plasirao na stand-by listu učesnika i nakon toga je pozvan je direktno od predsjednika MOK-a da bude specijalni gost Olimpijskih igara 2018. U 2018. godini projekat Excellence Academy je ponovno izabran kao jedan od najboljih projekata u sviejtu u izboru MOK-a i Edin je predstavio Akademiju na događajima MOK-a u Buenos Airesu i Tokiju. 2020. godine objavio je opsežna istraživanja vezana za mentalno zdravlje, dobrobit i njihov odnos prema uspjehu. Ova istraživanja obuhvataju oblasti psihologije, filozofije i neuroznanosti. Iste godine pisao je Facebook blog tokom COVID-19 u vezi motivacije, a koji je imao doseg od preko 12.000 u razdoblju od četiri mjeseca.

2021-sada

2021. godine klizao svoje peto polufinale na europskim prvenstvima, a iste godine je kao koautor objavio opsežnu naučno istraživanje iz oblasti pedagodije, psihologije i metodologije naučnih istraživanja. Također, godine istraživanja i velikog iskustvo počeo je stavljati u format predavanja, seminara i blog postova. Osim aktivnih treninga, istraživanja, podučava i savjetuje u oblastima psihologije performansa i ličnog razvoja i rasta, zdravlja i dobrobiti. Uživa primjenjivati ove spoznaje u sadržajnom i digitalnom marketingu te ih stavljati u format IT svijeta.

Više o Edinovom radu i postignućima pročitajte u posebnog izdanja novina THE ONE

PROČITAJTE NOVINE
edin-brankovic-gdanjsk-2021-1500m-1 edin-brankovic-olimpijska-akademija-1 edin-brankovic-predavanje-1

Ostvarenja u tri oblasti u proteklim godinama

Sportska postignuća

• Pozivnica za Olimpijske igre 2018. godine (PyeongChang)
• Top 10 Svjetsko juniorsko prvenstvo na 1500 m 2010. (Taipei)
• Finalist Svjetskog kupa na 1500 m 2011. (Dresden)
• 5 puta 1500m polufinalist na evropskim prvenstvima
• 5 puta 1500m polufinalist na svjetskim kupovima
• Zlatna medalja Sveukupne Balkanske igre 2014. (Celje)
• Bronzana medalja 1500 m Balkanske igre 2013. (Izmit)

Državni rekordi:
1.500 m: 2:15.304
3.000 m: 5:06.085

Akademska i profesionalna postignuća

• Postdiplomski studij Excellence Academy BEGOC 2015 (Baku)
• Mr.Sci. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (Sveučilište u Sarajevu)
• Bch Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (Sveučilište u Sarajevu)
• Mladi ambasador (Young Ambassador/Young Change Maker) MOK-a 2012. godine, 2014. godine
• Mladi lider (Young Leader) MOK Alumni 2018. godine
• Nagrada BH Telecoma za najboljeg poslovnog partnera u 2011. godini

Naučne publikacije

Branković, E. (2022). Living an Olympic Dream: Between Philosophy and Neuroscience. In Škerbić. Matija M. (Ed.),3rd International Conference Ethics, Bioethics and Sport (pp. 24), Zagreb: Croatian Philosophical Society. 

Branković, E. and Badrić, M. (2021). The Preliminary Validation of Holistic Experience of Motivation Scale (HEMS): An Empirico - Philosophical Approach. Croatian Journal of Education. 23 (1), 11-30.

Branković, E. (2020). Sports, Mental Health, and the Dilemmas of Fame and Success: In a Search of a Holistic Paradigm. Pannoniana, 4(1), 9-33.

Branković, E. and Badrić, M. (2020b). Experiences of Intrinsic Motivation: A Qualitative Study on Adolescent Experiences. In A. Peko, M. Ivanuš Grmek, & J. Delcheva Dizarevikj (Eds.), Didactic Challenges III – Didactic Retrospective and Perspective WHERE/HOW DO WE GO FROM HERE?, Conference Proceedings (pp. 310-319). Osijek: Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Education.

Branković, E., Hadzikadunić, M., and Mijanović, M. (2017). Intrinsic Motivation and Autotelic Activity in Students. Kinesiologia Slovenica, 23 (1), 14-24.

Branković, E. and Hadzikadunić, M. (2017). Physical Education Experimental Program to Test the Effect on Perceived Competence. Sport Mont 15 (2), 25–30.

Excellence-Academy-Camp-1

Investirajte u intelektualnu budućnost bosanskohercegovačke omladine

Vaša donacija osigurava besplatnu edukaciju Akademije Izvrsnosti za mlade Bosne i Hercegovine.

DONIRAJTE