Podrška akciji "Ja sam muzej"

Autor: Edin Branković08. septembar 2015.Nazad

Podstaknut sinoćnjim potezima Zmajeva Nemanje i Elmedina na EP u košarci koji su nas sve usrećili, prisjetio sam se da sam u petak, 04.09.2015. godine, volontirao u Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine, u jednoj, pa ako i ne navrijednijoj kulturnoj instituciji u regionu, a zasigurno je i na visokom mjestu u Evropi obzirom da čuva 4 miliona jedinstvenih artefekata.

Po prilasku Muzeju došao sam do stećaka, unikatnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine. Tu sam stajao neko vrijeme. Iako u samom centru grada gdje vrve automobili i buka uronio sam u neku tišinu. Pogledao sam u vrata zakucana daskama ne znajući da me unutra čeka radosna vijest za cijelu Bosnu i Hercegovinu i cijeli svijet. Jučer je potvrđeno otvaranje Muzeja.

Iz tišine sam nastavio putem kuda su strelice pokazivale. Dočekali su me volonteri i entuzijasti koji su i slika naroda Bosne i Hercegovine, to jest pozitivnih promjena u društvu. Obišao sam izložbu Čuvari Muzeja i ostao zatečen voljom Čuvara koji su svjesni istinske vrijednosti. Oni čuvaju vrijednost koja je osnova ove materijalne vrijednost. Odnosno, vrijednost bez koje je materija samo nered i razor. Sretan sam da će im taj trud biti nadoknađen i zaostalim platama, ali i spoznajom kojom su nama još veći primjer kako se ne trebamo samo vezati za materijalnu dobit već za Dobro zajednice.

U ovom razmišljanju nakon dežure, sjeo sam među stećke i opet u onoj tišini negdje bio. Ljudi Bogu mili su to bili naši preci, Mili prema Bližnjem, mili Bogu. Otvoreni za drugog, e to je Bosna i Hercegovina. Tu u tišini čuvana je i Hagada (1350.), povijest Kotromanića, svjedočanstva Mehmedova dolaska u Bosnu, austrougarske arhitekture, biblioteke, etnografije iz svih drugih domena Bosansko Hercegovačke državnosti i naše civilizacije.

Hvala narodu Bosne i Hercegovine što čini promjenu u sebi pa se te promjene odražavaju u zadravijoj zajednici, atmosferi i ambijentu.