Iznad igara, gradimo sutrašnjicu

Autor: Edin Branković05. decembar 2016.Nazad

Kuda mladi idu? Kojim putem ide svijet sporta? Koji je utjecaj sporta na svijet? Da li imamo strategiju razvoja sporta i ličnosti do 2020? Tehnologija napreduje eksponencijalno, drugim riječima, iznimno i neuhvatljivo brzo. Da li nas tehnologija zarobljava iako bi trebala da nam koristi? Kakav je odnos između generacije mladih i starijih u svemu tome i šta danas obećavamo mladima za sutra?

Sve su to pitanja koja su prisutna 'sada' i 'ovdje', o kojima ne razmišljamo često, a kroz neko vrijeme - kada nas sustignu - uvidimo da, bar, ne pokušati odgovoriti na njih ili ostati bez stava na njih znači biti izgubljen. Jedna pouka i dalje odzvanja u meni nakon Samita mladih ambasadora i lidera svijeta u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta (International Olympic Committee): «Beyond the Games, Create Tomorrow» ili «Iznad Igara, gradimo sutrašnjicu».

Jedanaest izvrsnih ambasadora iz zemalja cijelog svijeta od južne Amerike preko Atlantika i Indijskog okeana do sjeverne Evrope suočili su se s pitanjima svojih društvenih zajednica i na Samitu predstavili moguća rješenja za stanja u svojim zajednicama: život osmeročlane porodice sa 1 dolarom dnevno, 300 amputacija dnevno zbog šećera, nuđenje svjetla od tame droge, pretilosti i nezdrave ishrane, pitanje izbjeglica Sirije, obrazovanje i prepoznavanje talenata kod mladih itd. Za sva navedena stanja mladi ambasadori slažu se da su mladi, sport i obrazovanje najefikasnija mogućnost nadilaženja problema u društvu. Uz to, umjesno je spomenuti da je problem grčka riječ koja znači 'nejasnoća', pa je razjašnjavanje ili rješenje problema jedino učenjem, a mladi su simbol stalnog učenja. Prema tome, cjelovito obrazovanje mladih kroz empirijsku nauku, sportske vještine, tradiciju i etiku ponašanja je neophodno ukoliko želimo biti u jasnoći i izvjesnosti, a time ujedno ne dozvoliti da u društvu dominira pesimizam.

Također, na Samitu u Lozani čast mi je bila predstavljati BiH i Akademiju Izvrsnosti (Excellence Academy Bosnia and Herzegovina) koja je u izboru MOK u oblasti «Razvoj društva» proglašena kao jedan od najznačajnih svjetskih projekata u 2016. i kao takva osvojila grant sponzorstva. Uz podršku Olimpijskog komiteta BiH i Saveza klizačkih sportova BiH, portala Stipendije.ba, Grada Sarajevo i Sarajevo Business Foruma 2016 te univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli i Zenici Akademija postala brend BiH i bit će predstavljena na 7. Sajmu stipendija u Sarajevu (15.12.2016.).

Projekat Akademije Izvrsnosti je prije godinu dana bio ideja, a danas predstavlja rastući edukacijski brend među mladima u BiH. U isto vrijeme Akademija je nada i mogućnost za širenje Mira u svijetu zato što na unikatan način u kurikulumu sintetizira teorijski i praktično vrijednosti sporta, menadžmenta i multikulturalnosti. Ove oblasti se koriste za prepoznavanje talenata i nadilaženja bilo kojih podjela (etničkih, rasnih) što je ključ razvoja društva. Ukratko, slogan Akademije «Nadahnuti, Motivisati i Uraditi» mladi ostvaruju sa najboljima iz ovih oblasti. Ovakvim pristupom i radom vizija Akademije postaje stvarnost - obrazovanje i motivisanje mladih lidera koji će biti promjena i primjer u svojim zajednicama.

Nakon Akademije i Samita potaknut zabilješkom Cassius Claya Muhammad Alija da su “Naši životi su putovanje tokom kojeg moramo pronaći naše lične odgovore i načiniti svoje puteve”* jasnije razumijevam da samo mladi koji su izvrsni u daru koji nose, koji su svjesni zajedništva u različitostima, i različitosti u zajednici mogu biti primjeri i lideri u zajednici. Oni talenat, dar i sposobnost ne gledaju samo kao lično uživanje već kao mogućnost da potaknu i druge na promjenu i širenja dobra.

Na kraju, pod utiscima Samita, dok nastavljam pripreme za Evropsko prvenstvo shvatam da svi nosimo vrijednost i talent koji nikada nije kasno otkriti i s kojim danas - “sada” i “ovdje” gradimo sutrašnjicu. Stalno ustrajavanje za “pronalaskom puta” o kojem Ali govori podsjeća me da je svako motivirajuće iskustvo (npr. Samit, Akademija, uspjeh…) znak da je neophodno ostati ustrajan kada se nađemo u teškoći i demotiviranosti. Garnder** bilježi da promjena i liderstvo nastaju baš tu - u ustrajnosti. Prema tome, završeni kurs, škola, pobjeda na takmičenju ne znači kraj već početak novog bogatijeg iskustva. Vrlo je moguće da tako ustrajni nismo samo oni koji govore o promjeni već oni koji rade za Dobro.

*Ali, Muhammad, The Soul of a Butterfly
**Garnder, John, The Road to Self Renewal
Fotografija: copyright IOC, Laura Godenzi