Biti sportista je odgovornost

Autor: Edin Branković01. oktobar 2016.Nazad

Razmišljao sam o sportu i uticaju koji sport ima na društvo. Gledajući na to kao profesionalni sportista djeluje mi da sportaši vrlo često nisu svjesni uticaja u društvu. Bilo da smo svjesni ili ne drevni sportaši su bili filosofi, mislioci, ali i atlete jer u osnovi zdravo tijelo znači zdrav duh. Razmišljanje i filosofija znači primjeniti principe treninga u svakodnevnom životu, na čemu je baziran svaki program razvoja životnih sposobnosti (eng. life skill). Danas, na neki način nastojimo da odvojimo dušu i tijelo. Posvećujemo se ili jednom ili drugom tako da jedno ili drugo zapostavljamo. Rečeno je, što sada ubrzano medicinski dokazuju u jeku brojnih bolesti da se moramo posvetiti i jednom i drugom ukoliko želimo dugoročni uspjeh, a ne samo užitak i naslađivanje.

Nedavno sam dobio knjigu “Duša leptira” (The Soul of a Butterfly). Ova knjiga je osvrt Muhammad Alija na njegovo životno putovanje. Iz ov eknjige sam uvidio zašto je bio Šampion. Bio je jedan od ostalih, jedna od raje. Koristio je svoju slavu i pojavljivanje u javnosti za one koji to nisu mogli iz bilo kojih razloga. Koristio je svoje tijelo i svoj nastup da pokuca na vrata duša da bi Mir ušao na ista. Jedino kada Mir uđe u dušu i pravljenjem spoja duša (duh) materija može se desiti razvoj i napredovanje. Sport i atlete-sportaši mogu učiniti dosta, oni-mi moramo nastupati sjajno, obrazovati se što je više moguće i “istupiti i govoriti naglas” za Mir ako istinski želimo razvoj i Mir u društvu. To su sportaši kako to Ali bilježi: “Kada čovjek velikog bogatstva, ugleda i slave istupa i govori istinu, rizikuje da izgubi sve za što je radio, vjerovatno i svoj život, ali time pomaže milionima.” (str. 56)

P.S. Muhammad Ali je nedavno otišao na bolji svijet i neka je Mir njegovoj duši. Podučio nas je o “Veličini” Miru i Razvoju.